Проект R.I.V.E.R.S.

НУ „Инж. Вълков“ осъществи мобилност по проект R.I.V.E.R.S. в Португалия

316135556 679603293861007 1364630945764193224 n 1От 6 до 12 ноември учители и ученици от Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ от гр. Луковит осъществиха мобилност по Проект Еразъм: R.I.V.E.R.S. (Проект, фокусиран върху устойчивостта и опазването на околната среда) в Португалия. В понеделник беше открита срещата с изключително атрактивни танци и песни от учениците в училището. Дейностите започнаха в Casa do Alto в церемония по посрещане, която отвори сърцата на партньорите от България, Гърция, Литва, Хърватия и Словакия. На церемонията присъства и председателя на енорийския съвет Изабел Карвало (Isabel Carvalho), която се обърна към делегациите с няколко думи за добре дошли.

Проведе се среща с директора д-р Серджо Алмейда, който придружи гостите из цялото училище и представи португалската образователна система. Следобед гостите бяха приети в енорийския съвет Pedrou ços в лицето на д-р Изабел Барейра (Isabel Barreira) и д-р Сандра Абро (Sandra Abreu), които посрещнаха с радост екипа на проекта и презентираха организация дейността, която енорията Pedrou čos е изградила по отношение на реките и почистването на улиците в града. Последва официалното посещение в кметството Мая, където бяхме топло приети в лицето на д-р Жулио Гуимареш (J úlio Guimar ães) и д-р Паул Гончалвес (Paulo Gonçalves), които споделиха с групата тревогите, борбите и постиженията по отношение на екологичното образование и развитието на Устойчива инициатива на община Мая, свързани с този въпрос. Г-н Марио Агуир (Mário Aguiar)  осигури превода и поведе групата за изкачване до Torre do Lidador, където гостите се насладихме на гледката на град Мая, който е на 92 м надморска височина, видян от различни ъгли.

Работата във вторник започна в библиотеката на EB23 и Pedrou ços Secondary, с презентации, направени от ученици от 6 страни партньори, относно пречистването на отпадъчни води в тяхната местност. Учениците Красимир Красимиров, Силвестър Шибилов и Стивън Серафимов представиха местната пречиствателна станция и етапите за пречистване на водата в гр. Луковит. Тази дейност бе разработена в предварителния период от учениците от 4а и 4б клас в училището, които посетиха станцията и се запознаха с технологичния процес.

След презентациите групата посети ETAR de Ponte de Moreira, за да види на място всички процедури, описани в презентациите. След обяд групата беше приветствана в Начално училище EB do Paço, за да присъства на лекция за природните бедствия. Това обучение беше проведено от пожарникари, принадлежащи към доброволческия пожарникарски екип в Pedrou ços. Посетихме няколко класни стаи, общувахме за кратко с учениците и прекрасните им преподаватели .

През третия ден стартирахме дейностите с учебно посещение на ЛИПОР, референтен субект в областта на устойчивото управление на градските отпадъци. Това посещение започна в Центъра за възстановяване и повторна употреба, където посетителите бяха поканени да видят различни начини за даване на нов живот на използваните стоки, материали и продукти, като по този начин се допринася за предотвратяване на замърсяването на околната среда. Групата беше предизвикана да участва в творческа работилница, превръщаща стара тениска от страната си в екологична чанта за пазаруване. Последваха обиколка в екологичната градина- пространство за споделяне на знания и добри екологични практики.

С посещение на Центъра за сортиране беше проследен пътя на отпадъците, след като ги доставят за рециклиране, докато ги изпратят в рециклиращата индустрия. Тази политика на рециклиране насърчава опазването на околната среда, предотвратява всякакви форми на замърсяване, насърчава борбата с изменението на климата и т.н.

Този ден обядът беше вкусен в Ribeira do Porto, последван от панорамен круиз на 6-те моста, който изненада всички с естествената красота на река Дуро, давайки на групата възможност да оцени малко от културното наследство на Порто. Четвъртият ден беше слънчев, ученици и учители посетиха парка Авиосо, разположен в енорията Cast êlo da Maia, третият по големина парк в градския район на Порто. В целия си район паркът разполага с пространство за живот на различни видове фауна и флора, храсти места, водни трасета и няколко туристически пътеки, на които да се насладят посетителите на района. Следобед се гмурнахме във фантастичния подводен свят и пътувахме до дълбините на океаните, за да открием над 3000 невероятни и любопитни същества в аквариума Sea Life. Преди края на деня отидохме да видим Praia de Matosinhos, където учители и ученици събраха незабравими спомени. Рано сутринта, в края на фантастичната седмица на споделяне и учене, групата се събра в училищния щаб, за да подготви своите обещания към майката природа. Учителите и учениците се замислиха върху навиците, които възнамеряват да променят, и други, които възнамеряват да приемат, за да уважават и ценят повече това ценно богатство- ПРИРОДАТА. След като написахме своите обещания, групата се отправи към градския парк dos Amores край реката, на тихо и вдъхновяващо място открихме „Дървото на обещанията“ След този прост, но много красив момент, следобедът беше прекаран в Baixa do Porto за малко свободно време и пазаруване.

През нощта групата се събра за последен път, за да участва във финалната прощална вечеря. Беше красива, емоционална и много топла португалска вечер, когато Фолклорната група „Цвете от лен“, представи на партньорите традиционни песни, танци и обичаи в Португалия. Соня Лопес – португалският координатор се обърна много емоционално към всички с думите:“ Беше удоволствие за нас да ви имаме тук!Нашият дом вече е и ваш! Обичаме ви!

Нашият незабравим приятел Жозе Карлос Ферейра запечата всички моменти и емоции по време на срещата,подари ни незабравимо видео, запечатило радостта и удоволствието на лицата на всички участници в мобилността. На следващия ден делегациите поеха пътя към дома… Еразъм+ R.I.V.E.R.S продължава в Словакия в края на март 2023 г.

 

НУ „Инж. Георги И. Вълков“ бе домакин на международна среща по проекта RIVERS

 

246379061_289099503032961_1659649248461898136_n.jpg

В  рамките на Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“   Начално училище „Инж. Георги И.Вълков“ гр. Луковит  работи по двугодишен проект „RIVERS“ по  ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”.

От 11 до 16 октомври учебното заведение бе домакин на първата международна среща по проекта. В нея  участваха учители и ученици от Литва, Португалия, Хърватска и Гърция. Участниците в срещата бяха посрещнати на летището в гр. София от домакините.

Делегацията посети училището и гостите бяха посрещнати с традиционните хляб и сол и участваха в официалната церемония.

Директора на НУ „Инж. Георги И. Вълков“ г-жа Геновева Цветкова приветства гостите с „Добре дошли“ . Откриването на работната седмица беше уважено от зам. – кмета Цветенка Хаджиева, г-жа Виолета Йорданова- главен експерт образование. Г-жа Хаджиева поздрави гостите с добре дошли и изрази задоволството си във връзка с участието на училището в проекта RIVERS . Тя сподели, че участието в европейски проекти открива нови възможности за развитие и поддържането на културния диалог между партньорите, фокусиран върху комуникацията, споделяне на опита и работата по нови иновативни методи, с цел разпространение на добрите практики. С песни, танци  учениците поздравиха  гостите. Разходката из училищната сграда впечатли партньорите. Ученици показаха класните стаи, двора на учебното заведение и спортната база. Разгледаха и детската градина към училището. На специален щанд бяха изложени материали, изготвени от ученици по различните дейности на проекта.

Гостите участваха в различни предварително планирани дейности.

Всяка страна –партньор представи с презентация своето училище и река.  Всички заедно създадоха мини екосистема в двора на училището, като символ на приятелство и добронамереност. Беше проведен Workshop на тема „Алкализация на водата“ по време, на който учителят Тодор Атанасов демонстрира ползите от химичния процес и разказа  на  учениците и учителите, че алкалната вода  нормализира нивата на pH в организма – хидратира, предпазва тялото от свободните радикали, помага при киселинен рефлукс и удължава живота. Впечатлени от Йонизаторите за жива алкална вода учениците с интерес участваха в експериментите за преобразуване на водата.

Вторият ден от срещата започна със заседание на координаторите на проекта. Като значим резултат от работата по проекта участниците посочват познаването на новите тенденции в сферата на образованието,  развитието на творческия потенциал за иновации, възможността за обмяна на добри педагогически практики. В хода на работната среща се направи оценка на нивото на изпълнение на дейностите. Отвори се капсулата на времето, в която партньорите бяха поставили очакванията си от проекта. Учениците участваха в  workshop „Декориране на предмети“ – работа с водоразтворим материал за рисуване, използване на темпер за декориране на глинени предмети.

Кметът на община Луковит г-н Иван Грънчаров се срещна с представителите  на училищата, участващи в международния проект. Той  приветства гостите, представи града и общината, както и акцентите в образователната политика. Запозна се с резултатите от дейностите по проекта до момента и подари на гостите сувенири и материали, представящи страната и района.

Делегацията посети  Пречиствателната станция за отпадни води в Луковит. Там г-н Ивайло Иванов- еколог в община Луковит и Директор на Регионалното депо за неопасни отпадъци показа лабораторния  процес и  инфилтрацията, пречистването на водата  посредством хлораторни инсталации. Този процес  дoпpинacя зa нaмaлявaнe зaгyбитe нa  вoдa, пocтигaнe нa cтaбилни и ycтoйчиви тeмпoвe нa coциaлнo-иĸoнoмичecĸo paзвитиe, изгpaждaнe нa ĸaчecтвeнa жизнeнa cpeдa и ocигypявaнe нa виcoĸ cтaндapт нa живoт нa нaceлeниeтo. След това гостите разгледаха Регионалния център за управление на отпадъците –  Луковит.  Запознахме се с технологията за компостиране на отпадъците, които с допълнителна обработка могат да бъдат прилагани като обогатител и стабилизатор на почвата. Компостирането на биоразградимите отпадъци се прави с цел възстановяване на органичното вещество, изчерпано от почвата. Учениците   взеха участие в технологичния процес на компостирането.

Работният ден започна с провеждането на Международен семинар на тема Designation method. В семинара участваха и учители и ученици. Designation Works разглежда децата като променящи, ангажирани граждани, активисти, учени и изобретатели. Методологията, учебните материали и мрежата предлагат на децата път за по -нататъшно развитие на способността им да предприемат действия за свят, който искат. Лектор на семинара беше Г-жа Ралица Попова от сдружение „Знание“ гр.Ловеч. С интересни игри тя успя да провокира отборите да изразят своето виждане по зададените задачи и да разберат , че специалните знания са за специални хора.

Гостите посетиха атрактивния „Златен парк“ в града, където беше пресъздаден народния обичай „Мълчана вода“  с  ученици от ПГСС „Сергей Румянцев“ под ръководството на директора г-жа Антоанета Нечева. Беше представена легендата за река Златна Панега и на самата река, в присъствието  на представители на общината беше подписана клетва за побратимяване на реките на партньорските градове. Координаторите изразиха надежда, че от това побратимяване ще се получат все по-близки и чести отношения между учениците и представителите на градовете и училищата както в културен, социален и исторически план, така и по отношение на опазване на околната среда, и в частност реките.

Денят започна с  рисуване на асфалт. Ученици от всички държави рисуваха с цветни тебешири играха и се забавляваха. Всяка страна изобрази своето виждане за ползите от програмата Еразъм +. Тази дейност се осъществи във връзка с поредното провеждане на инициативата „Дни Еразъм“ (ErasmusDays), която цели да отбележи огромното положително въздействие на Програма „Еразъм+“, едновременно във всички държави по света, които са легитимни за участие в програмата. Като символ на мира и единство между държавите – партньори в небето над училището полетяха красиви разноцветни балони.

Транснационалната среща продължи  с културно посещение на старата българска столица Велико Търново. Делегацията разгледа най-значимата крепост на величествения Търновград, мястото, от което е била управлявана Втората българска държава. След това се разходиха по Самоводската чаршия, която е архитектурна, музейна и историческа забележителност.  На официална вечеря бяха връчени сертификати за участие в международната среща на всички участници.

Последния ден от международната среща беше в столицата, където участниците направиха пешеходна  обиколка на забележителностите на града, посетиха Софийския университет „Свети Свети Климент Охридски“, Президентството, сградата на Министерство на образование и науката, Народното събрание, както и Националният музей „Земята и хората“.  Учители и ученици от – Португалия, Литва, Гърция, Хърватска напуснаха страната ни изпълнени с безброй емоции и топли чувства.

Работата по стратегическите партньорства в областта на образованието включва дейности, които насърчават разпространението на най-добрите практики за преподаване и учене, развитие на иновативни методи и  учебни програми, професионално развитие. Проектът допринася за повишаване  квалификацията на учителите чрез актуализирани иновативни стратегии и използване на съвременни образователни технологии.

НУ „Инж.Георги И.Вълков“ е домакин на среща по проекта RIVERS

245062258 3340561432837838 2309866304981668211 nВ рамките на европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ Началното училище „Инж.Георги И.Вълков“, Луковит работи по двугодишен проект RIVERS по ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”.

От 11 до 16 октомври училището е домакин на първата международна среща по проекта. В нея участват учители и ученици от Литва, Португалия, Хърватска и Гърция. Участниците в срещата бяха посрещнати на летището в  София от домакините.

Делегацията посети училището. Гостите бяха посрещнати по традиция с хляб и сол. Те участваха в официалната церемония, организирана от домакините.

Директорът на училището, г-жа Геновева Цветкова приветства гостите с „Добре дошли“ . Откриването на работната седмица бе уважено от г-жа Виолета Йорданова- главен експерт Образование. Тя поздрави гостите и изрази задоволството си от участието на училището в проекта RIVERS , сподели, че участието в европейски проекти открива нови възможности за развитие и поддържане на културния диалог между партньорите, фокусиран върху комуникацията, споделяне на опита и работата по нови иновативни методи с цел разпространение на добрите практики. С песни и танци учениците поздравиха гостите.

Разходката из училищната сграда впечатли партньорите. Ученици показаха класните стаи, двора на училището и спортната база. Посетиха и групата за задължително предучилищно обучение към училището.

На специален щанд бяха изложени материали, изработени от ученици по различните дейности на проекта. Гостите участваха в различни дейности, които предварително бяха планирани. Всяка страна –партньор представи с презентация своето училище и река. Всички заедно създадоха мини екосистема в двора на училището, като символ на приятелство и добронамереност.

Беше проведен Workshop на тема „Алкализация на водата“ по време на който учителят Тодор Атанасов демонстрира ползите от химичния процес и разказа на учениците и учителите, че алкалната вода нормализира нивата на pH в организма, хидратира, предпазва тялото от свободните радикали, помага при киселинен рефлукс и удължава живота. Впечатлени от йонизаторите за жива алкална вода, учениците с интерес участваха в експериментите за преобразуване на водата.

Мобилност в Порто

1Мобилност в Порто

От 6 до 12 ноември учители и ученици от Начално училище „Инж. Вълков“ от гр. Луковит осъществиха мобилност по Проект Еразъм: R.I.V.E.R.S. (Проект, фокусиран върху устойчивостта и опазването на околната среда) в Португалия.

В понеделник беше открита срещата с изключително атрактивни танци и песни от учениците в училището. Дейностите започнаха в Casado Alto в церемония по посрещане, която отвори сърцата на партньорите от България, Гърция, Литва, Хърватия и Словакия.

На церемонията присъства и председателя на енорийския съвет Isabel Carvalho, която се обърна към делегациите с няколко думи за добре дошли. Проведе се среща с директора д-р Серджо Алмейда, който придружи гостите из цялото училище и представи португалската образователна система. Следобед бяхме приети в енорийския съвет Pedrouços в лицето на д-р Isabel Barreira и д-р Sandra Abreu, които посрещнаха с радост екипа на проекта и презентираха организация дейността, която енорията Pedroučos е изградила по отношение на реките и почистването на улиците в града.

Последва официалното посещение в кметството Мая, където бяхме топло приети в лицето на д-р Júlio Guimarães и д-р Paulo Gonçalves, които споделиха с групата тревогите, борбите и постиженията по отношение на екологичното образование и Развитието на Устойчива инициатива на Община Мая, свързани с този въпрос. Г-н Mário Aguiar ни осигури превода и поведе групата за изкачване до Torre do Lidador , където се насладихме на гледката на град Мая, който е на 92 м надморска височина, видян от различни ъгли.

Работата във вторник започна в библиотеката на EB23 и Pedrouços Secondary, с презентации, направени от ученици от 6 страни партньори, относно пречистването на отпадъчни води в тяхната местност. Учениците Красимир Красимиров, Силвестър Шибилов и Стивън Серафимов представиха местната пречиствателна станция и етапите за пречистване на водата в гр. Луковит. Тази дейност бе разработена в предварителния период от учениците от 4а и 4б клас в училището,които посетиха станцията и се запознаха с технологичния процес. След презентациите групата посети ETAR de Ponte de Moreira, за да види на място всички процедури, описани в презентациите. След обяд групата беше приветствана в Начално училище EB do Paço, за да присъства на лекция за природните бедствия. Това обучение беше проведено от пожарникари, принадлежащи към доброволческия пожарникарски екип в Pedrouços. Посетихме няколко класни стаи, общувахме за кратко с учениците и прекрасните им преподаватели.

През третия ден стартирахме дейностите с учебно посещение на ЛИПОР, референтен субект в областта на устойчивото управление на градските отпадъци.

Това посещение започна в Центъра за възстановяване и повторна употреба, където посетителите бяха поканени да видят различни начини за даване на нов живот на използваните стоки, материали и продукти, като по този начин се допринася за предотвратяване на замърсяването на околната среда. Групата беше предизвикана да участва в творческа работилница, превръщаща стара тениска от страната си в екологична чанта за пазаруване.

Последваха обиколка в екологичната градина , пространство за споделяне на знания и добри екологични практики.

С посещение на Центъра за сортиране беше проследен пътя на отпадъците, след като ги доставят за рециклиране, докато ги изпратят в рециклиращата индустрия.

Тази политика на рециклиране насърчава опазването на околната среда, предотвратява всякакви форми на замърсяване, насърчава борбата с изменението на климата и т.н.

Този ден обядът беше вкусен в Ribeira do Porto, последван от панорамен круиз на 6-те моста, който изненада всички с естествената красота на река Дуро, давайки на групата възможност да оцени малко от културното наследство на Порто.

Четвъртият ден беше слънчев, ученици и учители посетиха парка Авиосо, разположен в енорията Cast êlo da Maia, третият по големина парк в градския район на Порто. В целия си район паркът разполага с пространство за живот на различни видове фауна и флора, храсти места, водни трасета и няколко туристически пътеки, на които да се насладят посетителите на района.

Следобед се гмурнахме във фантастичния подводен свят и пътувахме до дълбините на океаните, за да открием над 3000 невероятни и любопитни същества в аквариума Sea Life. Преди края на деня отидохме да видим Praia de Matosinhos, където учители и ученици събраха незабравими спомени.

Рано сутринта, в края на фантастичната седмица на споделяне и учене, групата се събра в училищния щаб, за да подготви своите обещания към майката природа. Учителите и учениците се замислиха върху навиците, които възнамеряват да променят, и други, които възнамеряват да приемат, за да уважават и ценят повече това ценно богатство - ПРИРОДАТА.

След като написахме своите обещания, групата се отправи към градския парк dos Amores край реката, на тихо и вдъхновяващо място открихме "Дървото на обещанията" След този прост, но много красив момент, следобедът беше прекаран в Baixa do Porto за малко свободно време и пазаруване. През нощта групата се събра за последен път, за да участва във финалната прощална вечеря. Беше красива, емоционална и много топла португалска вечер, когато Фолклорната група "Цвете от лен", представи на партньорите традиционни песни, танци и обичаи в Португалия.

Соня Лопес – португалският координатор се обърна много емоционално към всички с думите:“ Беше удоволствие за нас да ви имаме тук!Нашият дом вече е и ваш! Обичаме ви! Нашият незабравим приятел Жозе Карлос Ферейра запечата всички моменти и емоции по време на срещата,подари ни незабравимо видео, запечатило радостта и удоволствието на лицата на всички участници в мобилността. На следващия ден делегациите поеха пътя към дома…

Еразъм+ R.I.V.E.R.S продължава в Словакия в края на месец март.

„RIVERS“ по ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”

DSCF4912В  рамките на европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“   Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ гр.Луковит  работи по двугодишен проект „RIVERS“ по  ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”.

От 11 до 16 октомври училището е домакин на първата международна среща по проекта. В нея  участват учители и ученици от Литва, Португалия, Хърватска и Гърция. Участниците в срещата бяха посрещнати на летището в гр. София от домакините.

Делегацията посети училището. Гостите бяха посрещнати по традиция с хляб и сол.Те участваха в  официалната церемония, организирана от домакините.

Директорът на училището, г-жа Цветкова приветства гостите с „Добре дошли“ . Откриването на работната седмица бе уважено от г-жа Виолета Йорданова- главен експерт Образование. Тя поздрави гостите и изрази задоволството си от участието на училището в проекта RIVERS , сподели, че участието в европейски проекти открива нови възможности за развитие и поддържане на културния диалог между партньорите, фокусиран върху комуникацията, споделяне на опита и работата по нови иновативни методи с цел разпространение на добрите практики. С песни и танци  учениците поздравиха  гостите. Разходката из училищната сграда впечатли партньорите. Ученици показаха класните стаи, двора на училището и спортната база. Посетиха и групата за задължително предучилищно обучение към училището. На специален щанд бяха изложени материали, изработени от ученици по различните дейности на проекта. Гостите участваха в различни дейности, които предварително бяха планирани. Всяка страна –партньор представи с презентация своето училище и река.  Всички заедно създадоха мини еко-система в двора на училището, като символ на приятелство и добронамереност. Беше проведен Workshop на тема „Алкализация на водата“ по време на който учителят Тодор Атанасов демонстрира ползите от химичния процес и разказа  на  учениците и учителите, че алкалната вода  нормализира нивата на pH в организма, хидратира, предпазва тялото от свободните радикали, помага при киселинен рефлукс и удължава живота. Впечатлени от йонизаторите  за жива алкална вода, учениците с интерес участваха в експериментите за преобразуване на водата.