НУ „Инж. Георги И. Вълков“ бе домакин на международна среща по проекта RIVERS

 

246379061_289099503032961_1659649248461898136_n.jpg

В  рамките на Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“   Начално училище „Инж. Георги И.Вълков“ гр. Луковит  работи по двугодишен проект „RIVERS“ по  ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”.

От 11 до 16 октомври учебното заведение бе домакин на първата международна среща по проекта. В нея  участваха учители и ученици от Литва, Португалия, Хърватска и Гърция. Участниците в срещата бяха посрещнати на летището в гр. София от домакините.

Делегацията посети училището и гостите бяха посрещнати с традиционните хляб и сол и участваха в официалната церемония.

Директора на НУ „Инж. Георги И. Вълков“ г-жа Геновева Цветкова приветства гостите с „Добре дошли“ . Откриването на работната седмица беше уважено от зам. – кмета Цветенка Хаджиева, г-жа Виолета Йорданова- главен експерт образование. Г-жа Хаджиева поздрави гостите с добре дошли и изрази задоволството си във връзка с участието на училището в проекта RIVERS . Тя сподели, че участието в европейски проекти открива нови възможности за развитие и поддържането на културния диалог между партньорите, фокусиран върху комуникацията, споделяне на опита и работата по нови иновативни методи, с цел разпространение на добрите практики. С песни, танци  учениците поздравиха  гостите. Разходката из училищната сграда впечатли партньорите. Ученици показаха класните стаи, двора на учебното заведение и спортната база. Разгледаха и детската градина към училището. На специален щанд бяха изложени материали, изготвени от ученици по различните дейности на проекта.

Гостите участваха в различни предварително планирани дейности.

Всяка страна –партньор представи с презентация своето училище и река.  Всички заедно създадоха мини екосистема в двора на училището, като символ на приятелство и добронамереност. Беше проведен Workshop на тема „Алкализация на водата“ по време, на който учителят Тодор Атанасов демонстрира ползите от химичния процес и разказа  на  учениците и учителите, че алкалната вода  нормализира нивата на pH в организма – хидратира, предпазва тялото от свободните радикали, помага при киселинен рефлукс и удължава живота. Впечатлени от Йонизаторите за жива алкална вода учениците с интерес участваха в експериментите за преобразуване на водата.

Вторият ден от срещата започна със заседание на координаторите на проекта. Като значим резултат от работата по проекта участниците посочват познаването на новите тенденции в сферата на образованието,  развитието на творческия потенциал за иновации, възможността за обмяна на добри педагогически практики. В хода на работната среща се направи оценка на нивото на изпълнение на дейностите. Отвори се капсулата на времето, в която партньорите бяха поставили очакванията си от проекта. Учениците участваха в  workshop „Декориране на предмети“ – работа с водоразтворим материал за рисуване, използване на темпер за декориране на глинени предмети.

Кметът на община Луковит г-н Иван Грънчаров се срещна с представителите  на училищата, участващи в международния проект. Той  приветства гостите, представи града и общината, както и акцентите в образователната политика. Запозна се с резултатите от дейностите по проекта до момента и подари на гостите сувенири и материали, представящи страната и района.

Делегацията посети  Пречиствателната станция за отпадни води в Луковит. Там г-н Ивайло Иванов- еколог в община Луковит и Директор на Регионалното депо за неопасни отпадъци показа лабораторния  процес и  инфилтрацията, пречистването на водата  посредством хлораторни инсталации. Този процес  дoпpинacя зa нaмaлявaнe зaгyбитe нa  вoдa, пocтигaнe нa cтaбилни и ycтoйчиви тeмпoвe нa coциaлнo-иĸoнoмичecĸo paзвитиe, изгpaждaнe нa ĸaчecтвeнa жизнeнa cpeдa и ocигypявaнe нa виcoĸ cтaндapт нa живoт нa нaceлeниeтo. След това гостите разгледаха Регионалния център за управление на отпадъците –  Луковит.  Запознахме се с технологията за компостиране на отпадъците, които с допълнителна обработка могат да бъдат прилагани като обогатител и стабилизатор на почвата. Компостирането на биоразградимите отпадъци се прави с цел възстановяване на органичното вещество, изчерпано от почвата. Учениците   взеха участие в технологичния процес на компостирането.

Работният ден започна с провеждането на Международен семинар на тема Designation method. В семинара участваха и учители и ученици. Designation Works разглежда децата като променящи, ангажирани граждани, активисти, учени и изобретатели. Методологията, учебните материали и мрежата предлагат на децата път за по -нататъшно развитие на способността им да предприемат действия за свят, който искат. Лектор на семинара беше Г-жа Ралица Попова от сдружение „Знание“ гр.Ловеч. С интересни игри тя успя да провокира отборите да изразят своето виждане по зададените задачи и да разберат , че специалните знания са за специални хора.

Гостите посетиха атрактивния „Златен парк“ в града, където беше пресъздаден народния обичай „Мълчана вода“  с  ученици от ПГСС „Сергей Румянцев“ под ръководството на директора г-жа Антоанета Нечева. Беше представена легендата за река Златна Панега и на самата река, в присъствието  на представители на общината беше подписана клетва за побратимяване на реките на партньорските градове. Координаторите изразиха надежда, че от това побратимяване ще се получат все по-близки и чести отношения между учениците и представителите на градовете и училищата както в културен, социален и исторически план, така и по отношение на опазване на околната среда, и в частност реките.

Денят започна с  рисуване на асфалт. Ученици от всички държави рисуваха с цветни тебешири играха и се забавляваха. Всяка страна изобрази своето виждане за ползите от програмата Еразъм +. Тази дейност се осъществи във връзка с поредното провеждане на инициативата „Дни Еразъм“ (ErasmusDays), която цели да отбележи огромното положително въздействие на Програма „Еразъм+“, едновременно във всички държави по света, които са легитимни за участие в програмата. Като символ на мира и единство между държавите – партньори в небето над училището полетяха красиви разноцветни балони.

Транснационалната среща продължи  с културно посещение на старата българска столица Велико Търново. Делегацията разгледа най-значимата крепост на величествения Търновград, мястото, от което е била управлявана Втората българска държава. След това се разходиха по Самоводската чаршия, която е архитектурна, музейна и историческа забележителност.  На официална вечеря бяха връчени сертификати за участие в международната среща на всички участници.

Последния ден от международната среща беше в столицата, където участниците направиха пешеходна  обиколка на забележителностите на града, посетиха Софийския университет „Свети Свети Климент Охридски“, Президентството, сградата на Министерство на образование и науката, Народното събрание, както и Националният музей „Земята и хората“.  Учители и ученици от – Португалия, Литва, Гърция, Хърватска напуснаха страната ни изпълнени с безброй емоции и топли чувства.

Работата по стратегическите партньорства в областта на образованието включва дейности, които насърчават разпространението на най-добрите практики за преподаване и учене, развитие на иновативни методи и  учебни програми, професионално развитие. Проектът допринася за повишаване  квалификацията на учителите чрез актуализирани иновативни стратегии и използване на съвременни образователни технологии.