„RIVERS“ по ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”

DSCF4912В  рамките на европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“   Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ гр.Луковит  работи по двугодишен проект „RIVERS“ по  ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”.

От 11 до 16 октомври училището е домакин на първата международна среща по проекта. В нея  участват учители и ученици от Литва, Португалия, Хърватска и Гърция. Участниците в срещата бяха посрещнати на летището в гр. София от домакините.

Делегацията посети училището. Гостите бяха посрещнати по традиция с хляб и сол.Те участваха в  официалната церемония, организирана от домакините.

Директорът на училището, г-жа Цветкова приветства гостите с „Добре дошли“ . Откриването на работната седмица бе уважено от г-жа Виолета Йорданова- главен експерт Образование. Тя поздрави гостите и изрази задоволството си от участието на училището в проекта RIVERS , сподели, че участието в европейски проекти открива нови възможности за развитие и поддържане на културния диалог между партньорите, фокусиран върху комуникацията, споделяне на опита и работата по нови иновативни методи с цел разпространение на добрите практики. С песни и танци  учениците поздравиха  гостите. Разходката из училищната сграда впечатли партньорите. Ученици показаха класните стаи, двора на училището и спортната база. Посетиха и групата за задължително предучилищно обучение към училището. На специален щанд бяха изложени материали, изработени от ученици по различните дейности на проекта. Гостите участваха в различни дейности, които предварително бяха планирани. Всяка страна –партньор представи с презентация своето училище и река.  Всички заедно създадоха мини еко-система в двора на училището, като символ на приятелство и добронамереност. Беше проведен Workshop на тема „Алкализация на водата“ по време на който учителят Тодор Атанасов демонстрира ползите от химичния процес и разказа  на  учениците и учителите, че алкалната вода  нормализира нивата на pH в организма, хидратира, предпазва тялото от свободните радикали, помага при киселинен рефлукс и удължава живота. Впечатлени от йонизаторите  за жива алкална вода, учениците с интерес участваха в експериментите за преобразуване на водата.