Мобилност в Порто

1Мобилност в Порто

От 6 до 12 ноември учители и ученици от Начално училище „Инж. Вълков“ от гр. Луковит осъществиха мобилност по Проект Еразъм: R.I.V.E.R.S. (Проект, фокусиран върху устойчивостта и опазването на околната среда) в Португалия.

В понеделник беше открита срещата с изключително атрактивни танци и песни от учениците в училището. Дейностите започнаха в Casado Alto в церемония по посрещане, която отвори сърцата на партньорите от България, Гърция, Литва, Хърватия и Словакия.

На церемонията присъства и председателя на енорийския съвет Isabel Carvalho, която се обърна към делегациите с няколко думи за добре дошли. Проведе се среща с директора д-р Серджо Алмейда, който придружи гостите из цялото училище и представи португалската образователна система. Следобед бяхме приети в енорийския съвет Pedrouços в лицето на д-р Isabel Barreira и д-р Sandra Abreu, които посрещнаха с радост екипа на проекта и презентираха организация дейността, която енорията Pedroučos е изградила по отношение на реките и почистването на улиците в града.

Последва официалното посещение в кметството Мая, където бяхме топло приети в лицето на д-р Júlio Guimarães и д-р Paulo Gonçalves, които споделиха с групата тревогите, борбите и постиженията по отношение на екологичното образование и Развитието на Устойчива инициатива на Община Мая, свързани с този въпрос. Г-н Mário Aguiar ни осигури превода и поведе групата за изкачване до Torre do Lidador , където се насладихме на гледката на град Мая, който е на 92 м надморска височина, видян от различни ъгли.

Работата във вторник започна в библиотеката на EB23 и Pedrouços Secondary, с презентации, направени от ученици от 6 страни партньори, относно пречистването на отпадъчни води в тяхната местност. Учениците Красимир Красимиров, Силвестър Шибилов и Стивън Серафимов представиха местната пречиствателна станция и етапите за пречистване на водата в гр. Луковит. Тази дейност бе разработена в предварителния период от учениците от 4а и 4б клас в училището,които посетиха станцията и се запознаха с технологичния процес. След презентациите групата посети ETAR de Ponte de Moreira, за да види на място всички процедури, описани в презентациите. След обяд групата беше приветствана в Начално училище EB do Paço, за да присъства на лекция за природните бедствия. Това обучение беше проведено от пожарникари, принадлежащи към доброволческия пожарникарски екип в Pedrouços. Посетихме няколко класни стаи, общувахме за кратко с учениците и прекрасните им преподаватели.

През третия ден стартирахме дейностите с учебно посещение на ЛИПОР, референтен субект в областта на устойчивото управление на градските отпадъци.

Това посещение започна в Центъра за възстановяване и повторна употреба, където посетителите бяха поканени да видят различни начини за даване на нов живот на използваните стоки, материали и продукти, като по този начин се допринася за предотвратяване на замърсяването на околната среда. Групата беше предизвикана да участва в творческа работилница, превръщаща стара тениска от страната си в екологична чанта за пазаруване.

Последваха обиколка в екологичната градина , пространство за споделяне на знания и добри екологични практики.

С посещение на Центъра за сортиране беше проследен пътя на отпадъците, след като ги доставят за рециклиране, докато ги изпратят в рециклиращата индустрия.

Тази политика на рециклиране насърчава опазването на околната среда, предотвратява всякакви форми на замърсяване, насърчава борбата с изменението на климата и т.н.

Този ден обядът беше вкусен в Ribeira do Porto, последван от панорамен круиз на 6-те моста, който изненада всички с естествената красота на река Дуро, давайки на групата възможност да оцени малко от културното наследство на Порто.

Четвъртият ден беше слънчев, ученици и учители посетиха парка Авиосо, разположен в енорията Cast êlo da Maia, третият по големина парк в градския район на Порто. В целия си район паркът разполага с пространство за живот на различни видове фауна и флора, храсти места, водни трасета и няколко туристически пътеки, на които да се насладят посетителите на района.

Следобед се гмурнахме във фантастичния подводен свят и пътувахме до дълбините на океаните, за да открием над 3000 невероятни и любопитни същества в аквариума Sea Life. Преди края на деня отидохме да видим Praia de Matosinhos, където учители и ученици събраха незабравими спомени.

Рано сутринта, в края на фантастичната седмица на споделяне и учене, групата се събра в училищния щаб, за да подготви своите обещания към майката природа. Учителите и учениците се замислиха върху навиците, които възнамеряват да променят, и други, които възнамеряват да приемат, за да уважават и ценят повече това ценно богатство - ПРИРОДАТА.

След като написахме своите обещания, групата се отправи към градския парк dos Amores край реката, на тихо и вдъхновяващо място открихме "Дървото на обещанията" След този прост, но много красив момент, следобедът беше прекаран в Baixa do Porto за малко свободно време и пазаруване. През нощта групата се събра за последен път, за да участва във финалната прощална вечеря. Беше красива, емоционална и много топла португалска вечер, когато Фолклорната група "Цвете от лен", представи на партньорите традиционни песни, танци и обичаи в Португалия.

Соня Лопес – португалският координатор се обърна много емоционално към всички с думите:“ Беше удоволствие за нас да ви имаме тук!Нашият дом вече е и ваш! Обичаме ви! Нашият незабравим приятел Жозе Карлос Ферейра запечата всички моменти и емоции по време на срещата,подари ни незабравимо видео, запечатило радостта и удоволствието на лицата на всички участници в мобилността. На следващия ден делегациите поеха пътя към дома…

Еразъм+ R.I.V.E.R.S продължава в Словакия в края на месец март.