НУ „Инж.Георги И.Вълков“ е домакин на среща по проекта RIVERS

245062258 3340561432837838 2309866304981668211 nВ рамките на европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ Началното училище „Инж.Георги И.Вълков“, Луковит работи по двугодишен проект RIVERS по ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”.

От 11 до 16 октомври училището е домакин на първата международна среща по проекта. В нея участват учители и ученици от Литва, Португалия, Хърватска и Гърция. Участниците в срещата бяха посрещнати на летището в  София от домакините.

Делегацията посети училището. Гостите бяха посрещнати по традиция с хляб и сол. Те участваха в официалната церемония, организирана от домакините.

Директорът на училището, г-жа Геновева Цветкова приветства гостите с „Добре дошли“ . Откриването на работната седмица бе уважено от г-жа Виолета Йорданова- главен експерт Образование. Тя поздрави гостите и изрази задоволството си от участието на училището в проекта RIVERS , сподели, че участието в европейски проекти открива нови възможности за развитие и поддържане на културния диалог между партньорите, фокусиран върху комуникацията, споделяне на опита и работата по нови иновативни методи с цел разпространение на добрите практики. С песни и танци учениците поздравиха гостите.

Разходката из училищната сграда впечатли партньорите. Ученици показаха класните стаи, двора на училището и спортната база. Посетиха и групата за задължително предучилищно обучение към училището.

На специален щанд бяха изложени материали, изработени от ученици по различните дейности на проекта. Гостите участваха в различни дейности, които предварително бяха планирани. Всяка страна –партньор представи с презентация своето училище и река. Всички заедно създадоха мини екосистема в двора на училището, като символ на приятелство и добронамереност.

Беше проведен Workshop на тема „Алкализация на водата“ по време на който учителят Тодор Атанасов демонстрира ползите от химичния процес и разказа на учениците и учителите, че алкалната вода нормализира нивата на pH в организма, хидратира, предпазва тялото от свободните радикали, помага при киселинен рефлукс и удължава живота. Впечатлени от йонизаторите за жива алкална вода, учениците с интерес участваха в експериментите за преобразуване на водата.