НУ „Инж. Вълков“ осъществи мобилност по проект R.I.V.E.R.S. в Португалия

316135556 679603293861007 1364630945764193224 n 1От 6 до 12 ноември учители и ученици от Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ от гр. Луковит осъществиха мобилност по Проект Еразъм: R.I.V.E.R.S. (Проект, фокусиран върху устойчивостта и опазването на околната среда) в Португалия. В понеделник беше открита срещата с изключително атрактивни танци и песни от учениците в училището. Дейностите започнаха в Casa do Alto в церемония по посрещане, която отвори сърцата на партньорите от България, Гърция, Литва, Хърватия и Словакия. На церемонията присъства и председателя на енорийския съвет Изабел Карвало (Isabel Carvalho), която се обърна към делегациите с няколко думи за добре дошли.

Проведе се среща с директора д-р Серджо Алмейда, който придружи гостите из цялото училище и представи португалската образователна система. Следобед гостите бяха приети в енорийския съвет Pedrou ços в лицето на д-р Изабел Барейра (Isabel Barreira) и д-р Сандра Абро (Sandra Abreu), които посрещнаха с радост екипа на проекта и презентираха организация дейността, която енорията Pedrou čos е изградила по отношение на реките и почистването на улиците в града. Последва официалното посещение в кметството Мая, където бяхме топло приети в лицето на д-р Жулио Гуимареш (J úlio Guimar ães) и д-р Паул Гончалвес (Paulo Gonçalves), които споделиха с групата тревогите, борбите и постиженията по отношение на екологичното образование и развитието на Устойчива инициатива на община Мая, свързани с този въпрос. Г-н Марио Агуир (Mário Aguiar)  осигури превода и поведе групата за изкачване до Torre do Lidador, където гостите се насладихме на гледката на град Мая, който е на 92 м надморска височина, видян от различни ъгли.

Работата във вторник започна в библиотеката на EB23 и Pedrou ços Secondary, с презентации, направени от ученици от 6 страни партньори, относно пречистването на отпадъчни води в тяхната местност. Учениците Красимир Красимиров, Силвестър Шибилов и Стивън Серафимов представиха местната пречиствателна станция и етапите за пречистване на водата в гр. Луковит. Тази дейност бе разработена в предварителния период от учениците от 4а и 4б клас в училището, които посетиха станцията и се запознаха с технологичния процес.

След презентациите групата посети ETAR de Ponte de Moreira, за да види на място всички процедури, описани в презентациите. След обяд групата беше приветствана в Начално училище EB do Paço, за да присъства на лекция за природните бедствия. Това обучение беше проведено от пожарникари, принадлежащи към доброволческия пожарникарски екип в Pedrou ços. Посетихме няколко класни стаи, общувахме за кратко с учениците и прекрасните им преподаватели .

През третия ден стартирахме дейностите с учебно посещение на ЛИПОР, референтен субект в областта на устойчивото управление на градските отпадъци. Това посещение започна в Центъра за възстановяване и повторна употреба, където посетителите бяха поканени да видят различни начини за даване на нов живот на използваните стоки, материали и продукти, като по този начин се допринася за предотвратяване на замърсяването на околната среда. Групата беше предизвикана да участва в творческа работилница, превръщаща стара тениска от страната си в екологична чанта за пазаруване. Последваха обиколка в екологичната градина- пространство за споделяне на знания и добри екологични практики.

С посещение на Центъра за сортиране беше проследен пътя на отпадъците, след като ги доставят за рециклиране, докато ги изпратят в рециклиращата индустрия. Тази политика на рециклиране насърчава опазването на околната среда, предотвратява всякакви форми на замърсяване, насърчава борбата с изменението на климата и т.н.

Този ден обядът беше вкусен в Ribeira do Porto, последван от панорамен круиз на 6-те моста, който изненада всички с естествената красота на река Дуро, давайки на групата възможност да оцени малко от културното наследство на Порто. Четвъртият ден беше слънчев, ученици и учители посетиха парка Авиосо, разположен в енорията Cast êlo da Maia, третият по големина парк в градския район на Порто. В целия си район паркът разполага с пространство за живот на различни видове фауна и флора, храсти места, водни трасета и няколко туристически пътеки, на които да се насладят посетителите на района. Следобед се гмурнахме във фантастичния подводен свят и пътувахме до дълбините на океаните, за да открием над 3000 невероятни и любопитни същества в аквариума Sea Life. Преди края на деня отидохме да видим Praia de Matosinhos, където учители и ученици събраха незабравими спомени. Рано сутринта, в края на фантастичната седмица на споделяне и учене, групата се събра в училищния щаб, за да подготви своите обещания към майката природа. Учителите и учениците се замислиха върху навиците, които възнамеряват да променят, и други, които възнамеряват да приемат, за да уважават и ценят повече това ценно богатство- ПРИРОДАТА. След като написахме своите обещания, групата се отправи към градския парк dos Amores край реката, на тихо и вдъхновяващо място открихме „Дървото на обещанията“ След този прост, но много красив момент, следобедът беше прекаран в Baixa do Porto за малко свободно време и пазаруване.

През нощта групата се събра за последен път, за да участва във финалната прощална вечеря. Беше красива, емоционална и много топла португалска вечер, когато Фолклорната група „Цвете от лен“, представи на партньорите традиционни песни, танци и обичаи в Португалия. Соня Лопес – португалският координатор се обърна много емоционално към всички с думите:“ Беше удоволствие за нас да ви имаме тук!Нашият дом вече е и ваш! Обичаме ви!

Нашият незабравим приятел Жозе Карлос Ферейра запечата всички моменти и емоции по време на срещата,подари ни незабравимо видео, запечатило радостта и удоволствието на лицата на всички участници в мобилността. На следващия ден делегациите поеха пътя към дома… Еразъм+ R.I.V.E.R.S продължава в Словакия в края на март 2023 г.