Първа нацинална конференция по реализиране на плана за изпълнение на стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства

На 16 и 17 ноември 2015 година в  хотел „Дипломат Плаза“, гр. Луковит се проведе първата национална конференция инициирана от МОН на тема:" Реализиране на плана за изпълнение на Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства"

         В нея взеха участие г-н Роберт Джераси – съветник на министъра на образованието и науката, г-жа Пенка Иванова – директор на дирекция ФАОП, Йосиф Нунев - държавен експерт в МОН, началници и експерти  от регионалните инспекторати по образование в страната, директори и учители в община Луковит.

        На официалното откриване  присъстваха областен управител на област Ловеч г-жа Ирина Митева, кметът на гр. Луковит г-н Иван Грънчаров.

        Гостите бяха посрещнати с цветя от учениците от ПГСС"Сергей Румянцев" и с хляб и сол от ученици от СОУ"Алеко Константинов", приветствени слова, песни и танци, а учениците от НУ"Инж. Вълков" рецитираха стихове за толерантността.

        На 17 ноември гости и участниците в конференцията посетиха  НУ „Инж. Георги Вълков“ в Луковит, сред тях бяха   г-н Антон Дулапчиев , народен представител от Четиридесет и третото Народно събрание на Република България, държавни експерти от МОН, Началникът на РИО - Ловеч г-н Еленко Начев, експерти от РИО-Ловеч, общински съветници, директори на училища и детски градини, родители.Гостите  бяха посрещнати тържествено по стар български обичай с хляб и сол, следваха стихове, песни и танци. Водени  от приказната фея, децата пяха и танцуваха с голям ентусиазъм, като  истински актьори. Поздравът на децата премина при изключителен интерес и непрекъснати аплодисменти.

         В края поздрав към всички деца поднесе г-жа Пенка Иванова, като подчерта, че всички деца трябва да вярват, да имат мечти и ще ги постигнат. Тя отправи покана към училището да представи празнична програма по случай Международния ден на ромите   в Министерството на образованието и науката на 8 април следващата година.

         Г-жа Божидарка Василева - директор на училището, представи презетнация за добри практики и политики в училището във връзка със Стратегията, а г-жа Виолета Йорданова Началник отдел „ОКМСД ”- община Луковит представи презентация за добрите практики по интеграция на етническите малцинства в града.

         След кафе-пауза гостите разгледаха училището, разговаряха с децата и учителите и бяха впечатлени от интериора и всичко направено в рамките на делегирания бюджет.

Благодаря на целия колектив, учители и служители, които подготвиха това тържество, които ежедневно с много любов и всеотдайност се грижат за децата - нашето бъдеще!

 

Божидарка Василева

Директор на НУ"Инж. Вълков"