Отбелязваме Деня на народните будители в НУ“Инж.Георги Иванов Вълков‘‘

      4 На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

     За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945г. е забранен. След прекъсванена 28 октомври 1992г. се възобновява.

      На 31 октомври 2017г в НУ“Инж Г.Ив..Вълков“отбелязаха тържествено Деня на народните будители. На учениците бе представена тематична презентация за будителите, изработена от г-жа Анелия Кожухарова и г-жа-Петя Вълчанова.Презентацията започна с химна на народните будители и представи живота и вдъхновяващия пример на велики български просветни дейци,борци за независима българска църква,възрожденци,борци за свобода и национална независимост. Децата изпълниха песни и стихове посветени на празника. Г-жа Василева директор на училището прочете поздравителен адрес от г-н Иван Грънчаров кмет на община Луковит.Този ден остави  в сърцата на децата светъл лъч и се почувстваха горди българи .