8 април - международен ден на ромите

Ромската общност по целия свят отбелязва своя празник на8-ми април.Датата е обявена за Международен ден на ромите през 1992 година. Предложението идва от страна на организацията "Романоюнион", което е подкрепено от ООН и Европейския съюз.
Изборът на датата не е случаен - на 8 април се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. През 1971 година, на този ден в Лондон, се провежда и Първият цигански конгрес.Целта му е да се обединят и систематизират усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация. На срещата са приети общи цигански химн и знаме.

В НУ“Инж.Вълков“ празникът  беше отбелязан с програмапод надслов „Слънцето свети еднакво за всички“, представена пред родители и гости от Община Луковит и местната ромска общественост. Учениците рецитираха,представиха драматизация на приказка, пяха и танцуваха. Тържеството премина емоционално, под бурните ръкопляскания на публиката.