Среща с потомка на оръжейника на Апостола

На 13.01.2015г. участниците в клуб „Млади възрожденци /По следите на Апостола” – гр.Луковит, се срещнаха с г-жа Иванка Виткова, потомка на Витко Лалев от с.Голям извор- оръжейникът  на Васил Левски и на Първи революционен комитет в Българско (1875г.) и с г-жа Светла Баракова – дългогодишен учител в НУ ”Инж.Г.Ив.Вълков”, автор на стихове и разкази за Апостола, съвместно със свои ученици.

Госпожа Виткова сподели спомени за живота на прадядо си, който след Освобождението през 1878г. се преселва да живее в гр.Луковит. Тук  преминават 50 години от живота му.

Интересен  беше разказа за това, че Витко Лалев е създал и оглавил тайна оръжейна работилница, в която той е поправял оръжието на Левски и на други революционери. Там имало и  няколко скривалища: бъчва с две отделения, едното с мях  пълен с вино, а другото празно, където  се е криел Апостола при нужда, „Сухия геран” и таен отвор в пода на мазето, водещ към изхода.

Витко Лалев, освен  Васил Иванов Кунчев е познавал лично и Христо Ботев, в своята къща е укривал четници от разбитата му чета. Оръжейникът изработил черешово топче, което не влязло в употреба, поради това,че не са се водили сражения в този район на страната по време на Априлското възстание.

Госпожа Баракова прочете на децата разкази и стихове, посветени на Апостола на свободата.

Участниците в клуба слушаха с интерес и останаха удовлетворени от срещата, защото научиха нови факти за живота на Левски. Децата и всички ние сме горди, че един велик българин, съратник на Апостола – Витко Лалев, е бил наш съгражданин.