Дни на пешеходна безопасност

Във връзка с обявените „Дни на пешеходна безопасност” и Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия, в НУ”инж. Г.Ив.Вълков” гр. Луковит бяха проведени следните мероприятия: 

1. Съвместно с родителите първокласниците обсъдиха безопасния път от къщи до училище и изработиха маршрутен лист на ученика.
2. На всички ученици от І клас бяха раздадени светлоотразителни фигурки, които родителите поставиха на ученическите им раници.
3. Учениците от І „а” клас с класен ръководител г-жа К. Калчева рисуваха автомобилен и пешеходен светофар и разказаха какво означават светлините на светофара.
4. На 21.10.2013г. г-жа  Росица Дакова – социален работник от РЗИ – гр. Ловеч, представи пред учениците от училището презентация, свързана с правилата за  безопасно движение.


С резолюция на Общото събрание на ООН всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден на възпоменание за жертвите от пътнотранспортните произшествия. През настоящата 2013 година този ден е 17-и ноември.
По този повод учениците от ІІІ „б” клас с класен ръководител г-жа Геновева Цветкова рисуваха на тема „ Безопасно движение”. За най-хубава рисунка бяха наградени  Никита Симеонова, Татяна Валериева и Десислава Красимирова.
На 14 ноември бе проведена викторина „Зная правилата за безопасно движение” с учениците от ІV клас. Победител във викторината бе отборът на ІV”а” клас с класен ръководител г-жа Маруся. Панова. Всички участници във викторината получиха награди – книги и грамоти.
На 15.11 2013 год. след края на учебните занятия беше проведен извънреден час, посветен на децата – жертви от катастрофи.  В него учителите разказаха на децата , че всеки ден по пътищата в страната стават пътно-транспортни произшествия. Често в тях има ранени и жертви, за съжаление някои от тях са деца. Учителите припомниха на  учениците правилата за безопасно движение, за безопасно каране на велосипед и предвид наближаващата зима – за правила при пързаляне с шейни : това да става на места, по които не се движат превозни средства.
Беше прочетен  кратък доклад за Деня на възпоменанието. Представихме  презентация за правилата за пътно движение и озвучено филмче за пътните знаци.
През изминалата седмица класните ръководители предупредиха родителите, че сутрин вече е тъмно и при възможност да обличат децата в по-светли дрехи, така че да бъдат лесно забележими от шофьорите, както и да закупят светлоотразителни стикери за ученическите им раници. В коридора на училището беше направен кът с табла за безопасно движение, които след часовете бяха разпределени по класните стаи.
Учителите подчертаха пред родители и ученици, че за избягването на инциденти, които в по-голямата си част са предсказуеми и предотвратими, е необходима нова култура в движението, повече търпение, толерантност и разбиране, както и зачитане на законовите норми. Защото безопасността на движението е преди всичко споделена отговорност.