ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

1На 1 ноември отбелязваме ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис Трети е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945г. е забранен. На 28 октомври 1992г. се възобновява.

            В НУ“Инж. Г. Ив. Вълков“ Денят на народните будители беше отбелязан тържествено с тематична програма, подготвена от ученици под ръководството на г-жа Росица Георгиева и г-жа Анелия Кожухарова. Беше представена презентация за будителите, която представи живота и вдъхновяващия пример на велики български просветни дейци, борци за независима българска църква, възрожденци, борци за свобода и национална независимост. Децата изпълниха песни и стихове, посветени на празника.

Тържеството накара всички да се замислят за величието и героизма на будителите от нашето минало и да се почувстват горди, че са българи .