Отбелязване на международния ден срещу тормоза „Ден на розовата фланелка“ под надслов Мъже срещу тормоза: на нас ни пука за нашите деца!

Отбелязване на международния ден срещу тормоза „Ден на розовата фланелка“ под надслов

Мъже срещу тормоза: на нас ни пука за нашите деца! 

Национална кампания „Да бъдеш Баща“ 

24 февруари 2016 г. – Обединение от 10 неправителствени организации обединени в Националната кампания „Да бъдеш Баща“, се включва в отбелязването на Деня на розовата фланелка“ под надслов Мъже срещу тормоза: на нас ни пука за нашите деца!.

 

Това е международна инициатива срещу тормоза, която възниква през 2007 г. в Канада, когато ученици защитават свой съученик, подложен на тормоз, защото е носил розово поло. Национална кампания „Да бъдеш Баща“ се включва в инициативата с желанието да отправи послание чрез бащите и другите важни за децата мъже, че нито едно дете не трябва да бъде подлагано на тормоз и че силата на мъже е съзидателна, а не разрушителна.

„Да бъдеш Баща” е част от международна кампания MenCareaglobalfatherhoodcampaign, която се провежда в над 20 страни от 5 континента. Целта на  MenCare е да подкрепя мъжете в ролята им на грижовни, справедливи, отговорни и неагресивни родители и настойници с оглед на пълноценно развитие на децата. В България кампанията се реализира с подкрепата на OAK Foundation.

И тази година в инициативата се включиха  учениците и учителите от НУ”Инж.Вълков”, гр.Луковит. Те откликнаха с желание на призива да са облечени в розово, като така изразиха  своята позиция и неприемане на тормоза. Децата изработихя стикери във формата на розови тениски и лентички с надпис  „Ден срещу тормоза”- Национална кампания „Да бъдеш Баща“