8 април- Международния ден на ромите

b5662456 4862 408f 8116 0441b9d5c5b4Днес в Начално училище “Инж. Георги  Ив. Вълков“ гр. Луковит се отбеляза 8 април- Международния ден на ромите .

Този ден е повод за отдаване на признание на над половин милион загинали през Втората Световна война в Холокоста. Учениците почетоха паметта им като пуснаха цветя по течението на река Златна Панега.

Осми април бе отбелязан и от учениците от IV “a” клас, с класен ръководител Цветанка Томова,  с презентация, с която се запознаха с възникването на празника като ден за почит към всички жертви – стотици хиляди роми, избити в концентрационните лагери по време на втората световна война. След това четвъртокласниците се впуснаха в ритмите на кръшното ромско хоро.

По случай Международния ден на ромите се проведе и програма от учениците включени във ФУЧ „Ромски фолклор“ и ФУЧ „Весели гласчета“ с ръководители г-жа Грета Георгиева и г-жа Николета Николаева. Учениците изнесоха представление свързано с историята на ромите и техните традиции.

 Учениците от I „б“ клас под ръководството на г-жа Еленка Стефанова, изгледаха презентация за успели роми в България, а момичетата изтанцуваха ромски танц.

Втори „б“ клас, с класен ръководител г-жа Силвия Петкова, се запознаха с историята, живота и бита на ромите през годините.