пета транснационална среща по проекта HEAL „Здравно образование и обучение“

1Еразъм екипа от НУ „Инж.Георги Вълков“ се завърна от петата транснационална среща по проекта HEAL „Здравно образование и обучение“, която се проведе в Сицилия, Катания, в Основно училище „Данте Алигиери“  от 02 до 06 декември 2019г.

Всички партньори участваха в съвместните дейности, заложени в петия подпроект, а именно зависимости (наркотици, алкохол, тютюнопушене, електронни медии, хазарт).

На 2 декември делегациите бяха посрещнати от учители и ученици в училище Данте Алигиери, посетиха училището, ръководено от учители, гледаха флашмоб по програма „Еразъм“ и присъстваха на официалната церемония, организирана от домакините в училищната аудитория.
Имаше приветствен концерт, проведен от студенти, и типичен сицилиански танц, наречен „Тарантела”. Концертът и танцът впечатлиха гостите и допринесоха за доброто им настроение.
След концерта учениците от 6 държави влязоха в ролята на журналисти в международно интервю за зависимости от наркотици, алкохол, тютюнопушене, електронни медии, хазарт. Цялата концепция и сценарии на това интервю беше предварително подготвено преди срещата на споделен Google doc. и от там беше организирана точка за захранване със снимки по темата.

Гостите бяха посрещнати от Директора на училището Донатела Аллоро, от учителския екип, от екипа на Комитета по европейски проекти и представител на общината, родители и гости. Директора на „Данте Алигиери“ изрази своето удоволствие и радост по отношение работата в сътрудничество между партньорите, участващи в проекта.

След обяд цялата група посети Бенедиктинския манастир „Сан Николо“ с екскурзоводско обслужване. Днес манастира е домакин на катедрата по хуманитарни науки (DISUM) на Университета в Катания. Манастирът е уникално място, което разказва за човешките и исторически събития на града в склона в подножието на Етна, от древността до днес. Паметникът е един от най-големите манастири в Европа.

Следващият ден беше посветен на културната програма. Делегацията посети Таормина, уникален град, обитаван от сикули, още преди гърците да пристигнат на сицилианския бряг през 734 г. пр. н. е., За да открият град, наречен Наксос. Настоящият град Таормина заема древния обект, на хълм, който образува последната изпъкнала точка на планината, която се простира по крайбрежието от нос Пелорус до тази точка.
Тогава групата отпътува в морския град Акикастело и замъка Норман, от който градът носи името си и морската защитена зона на Циклопските острови, естествена среда, характеризираща се с вулканични ефекти под водната линия.

На 4 декември: Беше направено посещение на местните власти, посетихме кмета на Катания, който ни посрещна с голямо удоволствие . След това бе направен тур по улиците на града, където видяхме сгради на сицилианския барок. Катания съхранява много ценни паметници от своето дълго и историческо минало. Следобяд международната група се върна в училище за workshops на тема „Зависимости“. Преподаватели и студенти от всички страни участваха в семинарите по цифрово гражданство.
С помощта на училищната лаборатория за ИКТ децата бяха в контакт с начините, по които се създават различни пристрастяващи програми за онлайн платформи (игри и т.н.) разбраха как функционират, откриха как виртуалните светове могат да повлияят на психическото и физическото ни здраве в бъдеще. Ученици, организирани в групи, създадоха лозунги срещу тормоза и кибертормоза, организираха драма и рап песен на тази тема. Децата имаха възможност да: - разбират понятията риск и опасност. - Определяха ежедневните рискове и степента на затруднение. - видяха няколко случая на потенциално опасни ситуации и помислиха за начини за ограничаване на риска.

На 5 декември сутринта беше направено училищно посещение в класове, видяхме различни уроци, нов поглед към образователната система. Самите ученици визуализираха своите страни с видеоклипове и презентации на английски, всяка класна стая посрещаше делегациите, обменяше поздрави и подаръци.

Всички учители участваха в образователен семинар за ролята на педагозите в борбата със зависимостите “и обсъдиха с експерт по този нарастващ проблем, който засяга нашето общество.
За да посрещнат нашите приятели, служителите на училището организираха ден на солидарност със сладкия и солен празник. Дегустацията на всички типични сицилиански храни беше забавна за ученици и учители.

Следобяд - учители и ученици участваха в workshop в INGV (Национален институт по геофизика и вулканология), където научиха демонстрация на дейността на известния вулкан „Етна“, защото трябваше да посетим вулкана.

Последният ден 6-те делегации отидоха на екскурзия до планината Етна, един от най-активните вулкани в света и е в почти постоянно състояние на активност. Плодородните вулканични почви поддържат екстензивно земеделие, като лозята и овощните градини са разположени по долните склонове на планината и широката равнина на Катания на юг. Поради историята на скорошната си дейност и населението наблизо, планината Етна е обявена за вулкан от десетилетия от Организацията на обединените нации. През юни 2013 г. той бе добавен към списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Всички материали, произведени както от ученици, така и от преподаватели, ще бъдат публикувани на нашия уебсайт на проекта и на сайта за електронно побратимяване Etweening.

 Всички участници в международната среща в Катания бяха мотивирани и вдъхновени от възможността да общуват и опознават културата и традициите на страната, да споделят емоции, опит, ценности, да очертаят своя път към едно по-добро бъдеще, пълно с мир, толерантност и много приятелства. Това беше незабравима среща за всички учители, за ученици и за техните семейства.