МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ

1Световното ромско движение за запазване и развитие на ромската култура и идентичност води началото си от първия Световен ромски конгрес през 1971 година в Лондон, на който са приети също флаг и химн на ромите. Участие в него взимат представители на ромските общности по света и на индийското правителство. 

Делегатите обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На този ден се почита паметта на загиналите през Втората световна война роми.

8 април е Международен ден на ромите , на този ден  отдаваме почит към жертвите роми през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация “Романо юнион”, в чест на първата значима международна среща на представители на Ромския етнос - Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон.

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем”. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало “чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

По този  повод на 8 април, понеделник, Фондация Bulgarian Aid Mission с подкрепата на Кмета на Община Луковит организира тържество. Мероприятието протече с детска поетично-музикална програма и празнични фойерверк  пред сградата на Общностния център в кв. „Изток“, гр. Луковит. Празника беше организиран от Хайредин и Мери Янчеви – представители на фондацията.

Учениците от НУ „Инж. Вълков“ – гр. Луковит заедно с други деца от общността участваха в празничния концерт посветен на празника.