Участници от НУ „Инж. Георги И. Вълков“ се включиха в пета среща по проекта T.A.L.E.S. в Сърбия

335914290 1268898140361597 6516006058811405515 n scaledОт 6 до 10 март 2023 г.учители и ученици от Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ участваха в петата поредна среща по проект ЕРАЗЪМ+ T.A.L.E.S. ,която се проведе в ОУ „Svetislav Golubović Mitraljeta“Белград,Сърбия. Включиха се и учители и ученици от Гърция, България, Литва, Румъния и Турция.

В първия ден (6 март 2023 г., понеделник) сутринта делегациите посетиха училището, където бяха посрещнати от учители и ученици. Още на входа на учебното заведение ни посрещнаха ученици, облечени в народни носии с хляб, сол и сладки от горски ягоди в знак на добре дошли. За всяка страна на отделен щанд беше подготвен подходящ подарък с лични карти за всеки член на делегацията. В залата се проведе тържествен прием, на който бяха изложени флаговете на всички страни партньори. Церемонията се състоеше от колажна програма, в която гостите бяха запознати с историята, културата и природата на Сърбия. Празничното събитие започна с кратък филм за Сърбия и Белград, последван от драматизация на историята на страната, а след това имаше  песни, рецитации и танци от сръбски ученици. Особено емоционално за всички участници беше представянето на игри от всяка от страните партньори. Чрез музика домакините представиха богатото културно наследство на сърбите със смесица от песни от всички части на страната и региони, където живеят сърби. Накрая показаха част от богатия сръбски фолклор. Събитието зарадва всички с детско творчество и богата сръбска традиция. На церемонията присъстваха представители на Министерството на образованието, Миодраг Савович, образователен съветник на Белградската училищна администрация, Община Земун, Марияна Пантич, Фондация Темпус, както и директори на други училища в Земун. Бяхме топло посрещнати от местния координатор на проекта Александра Данилович, учител по математика и директора на училището г-н Игор Войнович. Директорът говори за участието в европейски проекти, които отварят нови възможности за развитие и поддържане на културен диалог между участниците, с акцент върху комуникацията, обменят опит и примери за добри практики и работят върху нови иновативни методи за подобряване на учебния процес. По този повод на директора и координатора на сръбското училище бяха връчени подаръци от всички делегации от партньорските училища.

Учениците от училището-домакин разведоха гостите из класните стаи, двора и малкия етно кът, създаден в училището. След това в учебното заведение се проведе обяд за всички участници в мобилността и гости. Богата сръбска трапеза приготвиха за гостите родителите на учениците от училището домакин. Последва спокойна разходка до сградата на училището, която е в процес на реконструкция, където на всички участници бяха раздадени каски, за да отправят по този начин символично послание с какво нетърпение училището-домакин чака да се върне в собствената си сграда След завръщането си в училище дейността по проекта беше реализирана.

Втори ден (вторник, 7 март 2023 г.) включваше посещение на Народно събрание, Калемегдан (екскурзовод Željko Petrović), споделен обяд (механа „Акустик“), музей на Иво Андрич, музей на Никола Тесла (интерактивно посещение), музей на Вук и Доситея, където участниците се запознаха с Кирилицата и делото на Вук и Доситей, както и значението на тяхното творчество в областта на езика, литературата и културното наследство на сръбския народ.

Ден трети (сряда, 8 март 2023 г.) След това делегациите посетиха Община Земун, където се срещнаха с кмета Гаврила Ковачевич, с когото си размениха подаръци. Кметът подари на всеки участник малък сувенир и подарък за училището за спомен от престоя им на територията на местната власт. След това гостите се разходиха из стария център на Земун.

На четвъртия ден (четвъртък, 9 март 2023 г.) от престоя си в Сърбия участниците в мобилността посетиха Двор на Дединя, където, придружени от екскурзовод на английски език, научиха повече за историята на Сърбия по време на управлението на династията Караджорджевич и създаването на Кралство Югославия, както и времето след Втората световна война. След това посетиха Националната библиотека, църквата „Свети Сава“ във Врачар, както и един от най-старите квартали в Белград – Скадарли. С спокойна разходка всички заедно преминаха през центъра на града (Trg Republike, National Theatre). Накрая всички заедно разгледаха изложбата от снимки-илюстрации на приказки, изработени от всички училища през изминалото тримесечие, които бяха изложени в училищното пространство, оформено с много внимание и креативност.

Петият ден (петък, 10.03.2023 г.) беше посветен на представянето на драматизации на приказки (подготвени от ученици от различни страни. Бяха представени следните басни: Грозното патенце (Гърция), Красавицата и звяра (Литва) , The Musicians of Bremen (Сърбия), Thumbelina (Турция), Ivica and Marica (Румъния), Pepeljuga (България) Организиран бе семинар за учители с изявени експерти в областта Марина Бенчина, главна медицинска сестра, Миляна Чорович, магистър психолог , Саня Дунич, магистър по психомоторна рехабилитация и възпитател на Консултативния център за млади хора, Здравен център Земун По време на престоя им в Сърбия бяха проведени семинари, в които участваха както ученици, така и учители. Тези семинари бяха както следва: По време на престоя ни в Сърбия се проведоха различни събития и семинари, в които участваха ученици и се проведе лекция за учители.Представяне на английски език на мини-проекта „Dramatization of my fractured story” (петък, 10 март). Представяне на английски език на изследването „Addiction and Adolescence“ под формата на международно телевизионно предаване.

(понеделник, 6 март) Изложба на творби от конкурса за рисуване „Старата приказка като мотив за нова модифицирана приказка“, проведен през предходните месеци (четвъртък, 9 март), който насърчи въображението и креативността на учениците (писане и рисуване). Работилници за ученици: 1. Уъркшоп: Въведение в критичното мислене (сряда, 8 март, Konak kneginja Ljubica – уъркшоп с Ясминка Петрович, известна детска писателка. Уъркшопът е базиран на книгата „100 лица на стола“) 2. Семинар: Поемане на рискове (петък, 10 март) 3. Семинар: Натиск и влияния (петък, 10 март) 4. Семинар: Аз съм отговорен (вторник, 8 март) Лекция за учители: „Какво може да направи учителят, за да предотврати пристрастяването“ (петък, 10 март) Мобилността приключи с прекрасни впечатления и удовлетворение за всички участници.