Учители и ученици от НУ „Инж. Георги И. Вълков“ посетиха Литва по проекта „T.A.L.E.S.”

345471226 658495329460984 4737412962134407767 nОт 15 до 19 май 2023 година учители и ученици от НУ “Инж.Георги И.Вълков“, гр. Луковит осъществиха последната мобилност по двугодишният проект „T.A.L.E.S.” по ключова дейност (KA229) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики“ в Литва. Kedainiu „Ryto прогимназия беше домакин на последния, шести краткосрочен обмен на групи ученици. В срещата участваха учители и ученици от България, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция. Участниците в срещата бяха посрещнати на летището в столицата на Литва Вилнюс от домакините. Първият ден от срещата беше прекаран във Вилнюс. Участниците се запознаха със столицата на Литва. Освен това партньорите имаха възможност да посетят Парламента на Република Литва.

През втория заседателен ден делегациите посетиха прогимназията и гостите бяха посрещнати с традиционна питка и сол и участваха в официалната церемония, организирана от домакините. Директорът на прогимназията „Рито” в Кедайняй Светлана Денисова приветства гостите. Откриването на работната седмица бе уважено от кмета на град Кедайняй Валентинас Тамулис, който изрази задоволството си от участието на прогимназията в „T.A.L.E.S.“ проекта. Той сподели, че участието в европейски проекти отваря нови възможности за развитие и поддържане на културен диалог между партньорите, насочен към комуникация, споделяне на опит и работа по нови иновативни методи за разпространение на добри практики. С песни, танци учениците поздравиха гостите. Разходката из сградата на училището впечатли партньорите. Учениците показаха класните стаи, двора на гимназията и други съоръжения. След обиколката на прогимназията всички делегации участваха в работилницата „Моята къща, моята крепост!!!“ за ученици и учители ,която бе организирана от учители по технологии от прогимназията. По време на тази дейност всеки направи и украси къщата като символ на място, където си заобиколен от обичани хора и където израстваш като истински гражданин.

Третият ден започна с още една полезна и интересна дейност. Той беше посветен на театъра. От детството си обичаме приказките, те помагат на децата да разберат света около тях и ги учат как да се държат в конкретни ситуации. Ето защо основната насоченост на прогимназията е художествена. Учениците получават основните житейски и емоционални умения чрез драма, песни, танци, изкуство и др. Учениците от началните класове представиха своето театрално представление „Цветове“. Всички участници участваха в дигитален семинар „Trail of angels” в Каунас и се запознаха с известния литовски художник M. K. Čiurlionis. В края на деня партньорите по проекта посетиха музикалния театър на Каунас и бяха впечатлени от танцовия спектакъл „Eglė žalčių karalienė“.

Четвъртият ден от срещата беше наситен с дейности. Денят започна с представяне на приказки в различни области на изкуствата. Всички ученици използваха английски език в своите драматизации. По време на драматизациите учениците придобиха нови социални умения, подобриха английския си език, станаха членове на екип. Това им даде възможност да създадат нови запознанства и да създадат нови приятелства. Всички учители и ученици участваха в работилницата „Домакинята“. Икономката е добрият дух на къщата, пазителят на къщата. Всеки участник сам изработи своя икономка и я донесе у дома. Ученици от всички участващи страни заедно с литовските ученици имаха забавна дейност – дигитална работилница – състезание „Знам много добре всички приказки“, използвайки програмата на www.jigsawplanet.com. Използваха картинки от драматизираните приказки и съставиха пъзели по тях. Всички снимки с готови пъзели бяха поставени в padlet: https://padlet.com/…/erasmus-t-a-l-e-s-i-know-all-tales….

След това учител и ученици участваха в семинара: „Защо съм тук?“. По време на семинара участниците бяха обучени как да се справят със стреса и страха чрез практически дейности, как да работят в екип и как да вземат общи решения. Учениците придобиха по-голямо самочувствие. Денят завърши с оценка на мобилността. Последният ден на срещата беше ден на културата. Гости от всички страни научиха всичко за балтийския кехлибар. Беше им представена легендата „Jurate ir Kastytis“, дори повече, участниците играха в драматичната дейност.

Срещата завърши със среща на координаторите, на която бяха оценени и обсъдени всички изпълнени дейности. Бяха раздадени задачи за написване на финален доклад. Беше планирано разпространението на всички дейности по проекта.