Представители на Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ участваха в мобилност по проект Еразъм+ в Румъния

313089349 627860608807630 7397445047630991370 nОт 17 до 21 октомври 2022 г. Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ участва в мобилност по проект Еразъм+ в Румъния. Румънското училище беше домакин на четвъртата среща по международния проект „TALES“. Участваха учители и ученици от България, Гърция, Литва, Сърбия и Турция.

Сутринта на първия ден (17-10-2022 г.) делегациите посетиха училището и бяха радушно посрещнати от учителите и учениците. Директорът на училището г-жа Родика Драгомир , говори с топли думи за участието в европейски проекти и се спря на теоретичната рамка на срещата, свързана с проблемите на юношеството и приказката като текстов жанр.

Учениците разведоха посетителите из класните стаи и двора. След това се състоя церемонията по посрещане с представяне на танци и песни от учениците на румънското училище. След церемонията по приемането учениците присъстваха на работилница, в която анализираха значението на румънската приказка, озаглавена „ Харап Алп“ и я видяха оживена с куклено представление, представено от двама ученици от местното училище.

След това делегациите посетиха Кметството на Окна Сибиулуй . Там кметът Клаудиу Претеску заедно със заместник-кмета Камелия Карабуля, приветстваха гостите и им поднесоха символични подаръци от името на общината. „Радвам се да ви видя отново и бих искал да отбележа, че приятелството между вас и общността на Окна Сибиулуй става все по-силно с течение на времето. Проектът, който изпълнявате, е печеливш за всички и извън конкретните ползи, търсени чрез дейностите, включени в проекта, културният обмен, който се осъществява между общностите във всяка страна, е много важен. Всички идваме от страни, които имат много общи неща и затова за всички ни е много по-лесно да се сближим, да се разберем и да създадем приятели. Много ми се иска и след края на проекта близките отношения, които се затвърдиха през трите години, да продължат и да се радваме на всичко, което можем да си предложим. Пожелавам на всички приятен престой и ви изпращам от името на общността искрена мисъл за приятелство „, каза г-н Претеску . На свой ред партньорите от чужбина поднесоха специални традиционни подаръци . Следобед делегациите посетиха местните езера, които са много богати на минерални соли и които също са атракция в региона, което прави Окна важна лятна дестинация за жители от цяла Румъния. Следобед се проведе международен семинар на тема „Предразсъдъци и стереотипи в приказките на различни страни“.

През втория ден (18.10.2022 г.) гостите посетиха музея АСТРА, където бяха впечатлени от огромната площ, която заема, тъй като е музей на открито, в който са преместени традиционни средновековни сгради от всички региони на страната камък по камък (цели църкви, къщи, мелници и т.н. ), които са показани в хронологичен ред. Там учениците участваха в работилница по традиционни мотиви и изработиха собствена украса за глинени артефакти. На връщане те разгледаха град Сибиу и неговия исторически център, който е особено живописен със средновековни сгради, множество църкви от всички деноминации, но също така и къщи с характерни покривни прозорци, които приличат на очи.

На третия ден от програмата ( 19.10.2022) гостите посетиха град Фагараш, замъка Ръшнов и кулата на Дракула в замъка Бран. Въпреки че замъкът се използва предимно като туристическа атракция, легендарният граф Дракула и мистериите на Карпатите и Трансилвания дадоха повод за плодотворен диалог между ученици и учители.

Четвъртък 20 октомври 2023 г. (четвърти ден) започна в училище със семинар за учителите под надслов „Повишаване на самочувствието и мотивацията чрез четене“. Учениците участваха в работилница по физика, математика и роботика. След това делегациите посетиха тематичния парк „Приказката на календара“ в Порубаку де Сус , където децата проведоха workshop по сладкарство и в същото време обиколиха прекрасен свят, пълен с вещици и елфи, в 12 къщи, посветени на всеки от 12 месеца в годината. Есенните цветове на съседната гора и приказната атмосфера придадоха на посещението мечтано съдържание.

Вечерта на същия ден домакините организираха прощална вечеря, на която бяха връчени документите за участие и всички делегации представиха танци от родния си край. Сърцата на всички обаче бяха откраднати от две млади ученички , които изпяха румънски песни по уникален начин.

Последният ден от програмата беше посветен на румънската история и гостите посетиха първата столица на Румъния, град Алба Юлия. Там те се възхитиха на изящните скулптури, които красят улиците на стария град, древните римски и средновековни укрепления, както и митрополитската църква, която в този ден се празнуваше със светите мощи на Свети Параскев от Яш.

Делегациите завършиха обиколката си с посещение на историческия замък Корвидор в Хунедоара, където бяха изумени от естествената красота на района и сложната архитектура на сградата.