„Инж. Г. И. Вълков“ бе домакин на среща по проект T.A.L.E.S.

278794229 10223542962615038 7789712550349614263 nВ рамките на Европейската програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ гр.Луковит работи по двугодишен проект T.A.L.E.S. по ключова дейност (КД2) „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”. От 11 до 16 април учебното заведение бе домакин на втората международна среща по проекта. В нея се включиха 13 учители и 17 ученици от Литва, Румъния, Сърбия, Турция и Гърция. Част от участниците бяха посрещнати на летището в гр. София от домакините, а останалите , които пристигнаха с автобуси директно в хотел „Дипломат Плаза“.

Делегацията посети училището и гостите бяха посрещнати с традиционните хляб и сол и участваха в официалната церемония организирана от домакините.

Директора на училището г-жа Геновева Цветкова приветства гостите с „Добре дошли“. Откриването на работната седмица беше уважено от зам.-кмета на община Луковит г-н Георги Георгиев, г-жа Стела Любомирова- Началник отдел „Образование, култура, социални и младежки дейнсти“, г-жа Виолета Йорданова- главен експерт „Образование“. Г-н Георгиев поздрави гостите с добре дошли и изрази задоволството си във връзка с участието на училището в проекта T.A.L.E.S . Той сподели, че включването в европейски проекти открива нови възможности за развитие и поддържането на културния диалог между партньорите, фокусиран върху комуникацията, споделяне на опита и работата по нови иновативни методи, с цел разпространение на добрите практики. С песни, танци учениците поздравиха гостите. Разходката из училищната сграда впечатли партньорите.

Учениците показаха класните стаи, двора  и спортната база. Беше разгледана и детската градина към училището. На специален щанд бяха изложени материали, изготвени от ученици по различните дейности на проекта.  Гостите участваха в разнообразни активности, които предварително бяха планирани.

Всяка страна –партньор представи драматизация на традиционна народна приказка, която беше илюстрирана и отпечатана в книга“Приказки“ по време на предварителните дейности в платформата Etwenning.

Учениците участваха в тренинг и отборни игри „Емоционалната интелигентност ни прави мъдри“, където се приложиха интерактивни модели за развитие на личностни и социални умения. Обучението показа връзката между емоционалната интелигентност и щастието, уважаване на различията, разбиране на темперамент и намеренията на другите. С интересни игри бяха провокирани отборите да изразят своето виждане по зададените задачи и да разберат , че специалните знания са за специални хора.

Зам.-кметът г-н Георгиев и секретарят на община Луковит г-жа Камелия Василева се срещнаха с представителите на училищата, участващи в международния проект. Те приветстваха гостите, представиха града и общината, както и акцентите в образователната политика. Запознаха се с резултатите от дейностите по проекта до момента и подариха на гостите сувенири и материали, представящи страната и района.

Гостите посетиха Геопарк „Искър-Златна Панега“ и водния атракцион„Златен парк“. Едно от най-забележителните неща в парка е малка къщичка, която буквално е кацнала в язовир „Луковит“. Програмата завърши с посещение на пещера Проходна „Очите на бога“ – една от най-известните пещери в карстовия район на община Луковит, най-дългият пещерен тунел в България, с дължина 365 метра и височина на входовете 56 метра.

Вторият ден от срещата започна със заседание на координаторите на проекта. Като значим резултат от работата  участниците посочват познаването на новите тенденции в сферата на образованието, развитието на творческия потенциал за иновации, възможността за обмяна на добри педагогически практики. В хода на работната среща се направи оценка на нивото на изпълнение на дейностите по проекта и се обсъдиха предстоящите дейности за следващата мобилност в Гърция през май.

Беше представен филм за богатствата на България. (CLIL), който показа изключително богатото културно-историческо наследство, уникалната природа и природните феномени, пръснати из цялата страна. Проведе се Workshop Treasure Hunters с участието на всички ученици. Беше предоставен работен лист с въпроси, свързани с историята, културата и бита на България. Участниците, разделени на шест отбора, откриха и събраха парчета от исторически обект, докато стигнат до крайната си цел и сглобиха образите на предмети от Панагюрското златно съкровище.

„От сандъка на баба“ – цветна изложба на съкровищата от народния бит, съхранявани в стари скринове беше пресъздаден уюта, бита и традициите на българския дом от миналия век.

Работилница на занаятите- плетене с две игли – учениците, разделени на 6 отбора се научиха да плетат с прежда и две игли. Производство на плетена лента за глава.

След обяд дейностите продължиха с workshop „Национална съкровищница“ Ритуална народна кукла – презентация на народни носии от различните краища на България. Изработване на традиционна народна кукла. Майсторски клас.

Делегациите посетиха местния културен дом НЧ “Съзнание-1895“. Разучаваха основните стъпки на българския народен танц- дайчово хоро. Видеозапис и трансфер на придобитите знания в страни партньори. Магията на българските народни танци, историята и символиката на хората в колективния танц. Практически занаят по народни танци за всички ученици и учители. Разнообразието от народни носии от различни области.

Третият работен ден започна с провеждането на Международен семинар на тема „ Професионален стрес-техники за контрол на стреса. Невербална междукултурна комуникация” . Превенцията на стреса на работното място е един от приоритетите на съвременното общество. Темата за професионалния стрес и последиците от него е изключително актуална в световен мащаб.

След обяд учители и ученици отпътуваха за гр. Троян, където посетиха Троянския манастир. След това се отправиха за с. Орешак, където посетиха Националното изложение на художествените занаяти и изкуства. Учениците участваха в организиран workshop и изработиха със собствените си ръце глинени съдове. Денят завърши с вечеря в гр.Троян.

През четвъртия ден от мобилността транснационалната среща продължи с културно посещение на старата българска столица Велико Търново. Делегацията бе в най-значимата крепост на величествения Търновград, мястото, от което е била управлявана Втората българска държава. След това се разходиха по Самоводската Чаршия, която е архитектурна, музейна и историческа забележителност.

На официална вечеря бяха връчени сертификати за участие в международната среща на всички.

Последния ден от международната среща беше в столицата, където участниците направиха пешеходна обиколка на забележителностите на града, посетиха Софийския университет „Свети Свети Климент Охридски“, Президентството, сградата на Министерство на образование и науката и Парламента, катедралата „Александър Невски“, както и Националния археологически институт с музей при Българската Академия на науките.

Учители и ученици от – Румъния, Литва, Гърция, Турция и Сърбия напуснаха страната ни изпълнени с безброй емоции и топли чувства. Работата по стратегическите партньорства в областта на образованието включва дейности, които насърчават разпространението на най-добрите практики за преподаване и учене, развитие на иновативни методи и учебни програми, професионално развитие. Проектът допринася за повишаване квалификацията на учителите чрез актуализирани иновативни стратегии и използване на съвременни образователни технологии.

Габриела Пейчева, координатор на проекта