Учители и ученици от НУ „Инж. Вълков“ участваха в първата среща по проект TALES в Турция

275903762 10223394052292373 6867026046479107720 nОт 7 до 11 март 2022 г. учители и ученици от Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ осъществиха първата по проект TALES мобилност в Турция. Домакин беше частният колеж в град Акхисар. Участваха учители и ученици от България, Гърция, Литва, Румъния и Сърбия. Първоначално тази среща беше насрочена за октомври 2020 г., но поради кризата с коронавируса тя беше официално отложена за октомври 2021 г., а след това за март 2022 г.

Пристигането на всички делегации се състоя до неделя вечерта в град Акхисар (древна Тиатеира).

Сутринта на първия ден (07.03.2022 г.) посетихме училището и получихме топло посрещане от учители и ученици. Собственикът на училището г-н Халил Вехби Башаран говори приятелски за участието в европейски проекти, защото те отварят нови възможности за развитие и поддържане на културен диалог между участниците, с акцент върху комуникацията, тъй като споделят опит и работят по нови иновативни методи за разпространение на добри практики. Той каза още, че „ако децата отговаряха за администрацията в нашия свят, тогава нямаше да има повече войни“, тъй като климатът на посещението беше относително повлиян от събитията от втората седмица на войната в Украйна.

Учениците представиха своите класни стаи, училищния двор и спортния център. Посетихме и детската градина. Подготвените от учениците материали за различните дейности по проекта бяха изложени на специален щанд. След това се състоя церемонията по посрещането с представяне на танци и песни от учениците на турското училище. Бяхме впечатлени от детското художествено творчество и богатата турска традиция.

След това посетихме кметството, където се срещнахме с кмета Бесим Дутлулу, с когото си разменихме подаръци. Кметът предложи на всеки участник бутилка зехтин и някои други местни продукти, тъй като Акхисар е един от най-важните райони за отглеждане на маслини в света. Той разказа за историята на района и важната работа, извършена от общинската власт по въпроса за грижата за безстопанствените животни и похвали значението на програмите Еразъм за формиране на култура на разбирателство между народите.

Работата на първия ден приключи следобед с вечеря.

Вторият ден (08.03.2022 г.), беше посветен на културното наследство на района. Посетихме древния регион Сарди. Сардис (на турски: Sart ) е древен град в Мала Азия в Лидия, на която е и столица. Построен е в „сардинското поле“, равнината, която се простира между планината Тмолос и Ермос река и изтича от известната река Пактолос. Това е важен транспортен център, който води до всички посоки на Централна Азия. Намира се на около 100 километра от плажа и освен важното си транспортно положение има и цитадела. Неговите контакти с различни страни се доказват от различните открития, изведени на бял свят от изследвания в региона на Сарди. От ранните християнски и византийски времена са запазени различни сгради, включително къщи и стени. Археологическите разкопки в района започват през 1912 г. и с последвалите разкопки излизат наяве повечето от руините на храмове, пазари, театри, както и множество монети от автономния град и по-късните имперски периоди.

Посещението продължи до горещите извори на Курсунлу близо до град Салихли , който се използва като източник на отопление за около 8000 къщи. Поради повишеното търсене на местните жители, градският съвет е решил да проучи нови източници на геотермална енергия.

След това посетихме центъра на Маниса и културния парк на града. Там учениците се запознаха отблизо с турската архитектурна традиция чрез макети на исторически сгради и джамии. Те също се срещнаха „лице в лице“ с герои от известни приказки и фигури на съвременната поп култура, тъй като приказките са основната тема на нашия проект.

 

 

Вторият ден завърши с вечеря в Маниса , която се превърна в една много красива вечер с културно взаимодействие и танци от различните страни, участвали в програмата. Беше наистина красиво да видим приликите и разликите в начина на изразяване между различните съседни народи на Балканите.

Третият работен ден (09.03.2022 г.), започна с посещение в град Бурса, където се намира музеят Карагьоз и Хадживат . Карагьоз е централният герой на традиционния турски и гръцки театър на сенките, който в много случаи е кръстен на своя герой. Името му означава черноок. По предложение на турското министерство на културата и туризма към ЮНЕСКО, през 2010 г. Карагьоз е включен в представителния списък на турското нематериално културно наследство.

За произхода на Карагьозис се създават различни легенди, като някои версии говорят за произхода му от Индия или Далечна Азия (бившите съветски народни републики). Традиционно се смята , че неин създател е шейх Кустери , който идва от Бурса и умира там през 1366 г. Според легендата Хациват и Карагьоз участват в построяването на джамия за султан Орхан, първият като гледач, а вторият като работник. Диалозите на двамата мъже бяха толкова забавни, че останалите работници спряха работата си и ги наблюдаваха. Когато султанът бил информиран за забавянето, той заповядал смъртта им. По-късно шейхът съжалява за постъпката си и Кустери създава фигурите на двамата герои, за да утеши султана.

Ученици и учители изгледаха много приятно представление, разгледаха помещенията на музея и след това посетиха Улу Джамията и историческият Козахан . Следобед те посетиха впечатляващата историческа „Панорама 1326 Фетих „, който използва най-новите технологии, за да представи живота по време на разцвета на Османската империя. Денят завърши късно през нощта с връщането на групата в хотела.

Четвъртият ден (10.03.2022 г.) беше посветен на образователната част както за децата, така и за учителите. Учителите участваха в семинар за тормоза и липсата на съпричастност, а учениците участваха и в занаятчийска работилница, в която изработваха фигури на Карагьоз и участваха в импровизиран театър на сенките с помощта на местните учители.

В същия ден координаторите проведоха и своята редовна среща, на която обсъдиха напредъка на проекта до момента и решиха как да продължи, като разгледаха различни организационни въпроси. Последва посещение на музея на Акхисар и древната Тиатеира, където гостите имаха възможност да се насладят на експонати с огромна археологическа стойност, датиращи от четири хилядолетия.

Денят завърши с официална прощална вечеря, на която присъстваха, наред с други, директорът на основното училище г-н Мехмет Сагин, който придружаваше мисиите и участваше в почти всички дейности. По време на вечерята бяха връчени сертификати за участие и подаръци, последвано от много приятна танцова вечер.

Последният ден (11.3.2022) беше денят на посещението на Ефес, къщата на Богородица и музея на Ефес. Огромният археологически обект и стойността на религиозния паметник накараха емоциите да избухнат отново. Денят завърши с посещение на туристическия Кушадасъ и нощувка в Измир, като на следващия ден всички делегации заминаха за родните си места.

Това пътуване беше първото от програмата Erasmus TALES. Следващото посещение в България е насрочено за април и вече са избрани учениците и преподавателите, които ще участват в него. Участието на децата в подобни дейности несъмнено е изключително удовлетворяващо и приятно изживяване, което оставя незабравими спомени в живота им и им дава инструменти за работа в непрекъснато променяща се и мултикултурна среда в бъдеще.

Габриела Пейчева, координатор на проекта