На 20 май в салона на НЧ "Съзнание 1895" гр. Луковит беше изнесен концерт - спектакъл по случай патронния празник на Начално училище ”Инж. Георги Иванов Вълков”

На 20 май в салона на НЧ "Съзнание 1895" гр. Луковит беше изнесен концерт - спектакъл по случай патронния празник на Начално училище ”Инж. Георги Иванов Вълков”.

   Гости на тържеството бяха:

   Г-н Виктор Вълков, син на инженер Георги Иванов Вълков - патронът на нашето училище, вицепремиер и министър на външните работи в правителството на Димитър Попов, посланик в Турция до 1998 година;

   Г-жа Корнелия Маринова, народен представител от Четиридесет и второто Народно събрание на Република България;

   Г-н Иван Грънчаров, Кмет на Община Луковит;

   Г-н Петър Нинчев, дългогодишен кмет на Община Луковит;

   Г-н Атанас Граждански, общински съветник.

   Г-н Йордан Илиев, президент на строителен холдинг "I К S"

         Присъстваха много родители, граждани, деца от детските градини и ученици от СОУ"Алеко Константинов", ОУ при ДММ и ОУ"Неофит Рилски" с. Дерманци.

         Г-н Виктор Вълков беше посрещнат по стар български обичай с хляб и сол и с приветствие поднесено от директора на училището г-жа Божидарка Василева, в което се казва:

         "Уважаеми  г-н Вълков, Позволете ми от мое име и от името на целия колектив при  НУ ”Инж.Георги Иванов Вълков”, да Ви поздравя с ДОБРЕ ДОШЛИ в училището, чийто патрон е Вашият баща ГЕОРГИ  ИВАНОВ ВЪЛКОВ -  велик  българин, родолюбец, земеделски лидер и народен водач.Прекарал нерадостните си младини в емиграция, той отдава живота си в името на родината и българското село.Закърмен с идеите на БЗНС като журналист и публицист редактира в чужбина в-к"Земеделско знаме" и създава в-к "Пладне", с който сочи верния път на България в световната политика.С неговото мото "Винаги справедлив, никога неутрален" отстоява позициите на земеделците и критикува причините за техните несгоди.Неговите думи звучат  актуално  и в наше време:"Земеделска страна сме.На земеделието разчита народ и държава, но за голямо съжаление на него се обръща най-малко внимание, за него се полагат най-малко грижи от страна на държавата"

         Всички ние, ученици и учители от Начално училище "Инж.Вълков", ще помним името му и ще го произнасяме с почит и уважение, ще носим неговия пламък в сърцата си и ще го предаваме на идните поколения.

         Нашето училище има дълголетна история, прекрасни педагози, които със своята всеотдайност, креативност и амбиция печелят сърцата на учениците и с примера си ги правят достойни знаещи и можещи хора.

         За нас Вашето внимание  е израз на заслужено признание към високоблагородната и обществено значима просветна дейност, която достойно изпълняваме.

         Пожелаваме Ви още дълги години здраве, щастие и благоденствие и знайте, че винаги сте добре дошъл сред нас!

         Г-н Вълков се обърна с приветствие към всички присъстващи и подари портрет на своя баща за училището.

         Концертът премина при изключителен интерес и непрекъснати аплодисменти от публиката.

         В края поздрав към всички деца, ученици и учители поднесе г-жа Корнелия Маринова, като поднесе и подаръци за учениците.

         Учениците получиха подаръци и от г-н Йордан Илиев.

         Поздравителни адреси и цветя бяха поднесени от Кмета на общината, директори на детски градини и училища, от СБУ и граждани.

Празникът посветен на патрона на училището и на 24 май Денят на славянската писменост , на българската просвета и култура беше прекрасно представление и събуди възхищение у всички, които го наблюдаваха.Химна на училището, по текст на г-жа Светла Баракова и музика Мария Василева накара публиката не само да стане на крака , но и дълго да ръкопляска, защото звучеше прекрасно в изпълнение на Хоровата формация.Песента за  Луковит беше запята от всички и стана една от любимите песни не само на нашите деца, но и на Луковитската общественост.Водени  от приказни герои, които заинтригуваха малките зрители, децата пяха и танцуваха на сцената с голям ентусиазъм, като  истински актьори. Прекрасните костюми още повече засилваха усещането за красота и великолепие.

Изказвам най-сърдечна благодарност на всички учители, които направиха възможно това. тържество.Благодаря за неимоверните усилия които положиха, за да бъде написан сценарият, поставени танците, песните, презентацията, сценките и за това, че всички работиха в екип, че още веднъж доказаха какви можещи, креативни творчески личности са, че пред тях няма невъзможни неща! С тази изява издигнаха авторитета си и авторитета на училището, за което още веднъж  благодаря!

 

         Божидарка Василева

Директор на НУ"Инж.Вълков"