На 8 април се чества Международния ден на ромите.

Началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност е поставено на Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 г. На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен “Джелем, джелем”. Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало “чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

 

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 април за Международен ден на ромите. На този ден ромите по цял свят отдават почит към жертвите от този етнос през Втората световна война.

В НУ”Инж.Вълков” празникът беше отбелязан с тематично табло и радиопредаване. Учениците бяха запознати с историческото значение на датата, с факти за произхода и заселването на ромите в Европа и на Балканите, за живота на ромската общност в България в съвременността. Като поздрав за всички прозвуча химнът на ромите – песента „Джелем, джелем”.