Тормозът спира тук!

Под това мото всяка година в последната сряда на месец февруари в десетки страни се организира "Ден за борба с тормоза в училище"- „ДЕН НА РОЗОВАТА  ФЛАНЕЛКА”. На този ден участниците в проявите носят розово, за да символизират своята позиция на неприемане на тормоза.

Всичко започва в Канада като протест срещу случай на тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище, облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят. През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви. В България провеждането на „Ден на розовата фланелка” се популяризира за първи път през 2012 г. от фондация "Човек Плюс".

Тази година в инициативата се включиха и учениците от НУ”Инж.Вълков”, гр.Луковит. Те откликнаха с желание на призива да са облечени в розово, като така изразиха  своята позиция и неприемане на тормоза. Децата от ІV”а” клас изработиха лентички с надпис „НЕ на тормоза в училище” и ги носиха през деня. По идея на класния си ръководител – г-жа Маруся Панова те изобразиха жива картина под надслов „Приятелство и обич срещу насилието и тормоза”.