Международна среща по проект АРС ЛОНГА в НУ"Инж. Вълков", Луковит

 DSC 0383

 Начално училище „Инж.Георги И.Вълков“ гр. Луковит, обл. Ловеч беше домакин на петата международна среща по проект АРС ЛОНГА  част от  програма ЕРАЗЪМ+.

 През първия ден гостите бяха в столицата, където направиха пешеходна  обиколка на забележителностите на града, посетиха С У„Св. Св. Климент Охридски“, Президенството, сградата на МОН и Парламента, както и Националния исторически музей .

 На следващият ден делегацията посети училището и присъства на официалната церемония организирана от домакините. Откриването на работната седмица беше уважено от народният представител г-н Калин Василев, Началника на РУО- Ловеч, г-н Еленко Начев, кактои от г-жа Елена Таскова и г-жа Ренета  Димитрова, държавни експерти от  МОН. На церемонията присъства заместник кмета г-жа Цветенка Хаджиева, г-жа Виолета Йорданова- Началник отдел"ОКСМД", също така  много директори на училища, детски градини , учители и гости от цялата община.

 Поздрави към гостите освен директорът г-жа Божидарка Василева поднесоха г-н Еленко Начев и г-жа Хаджиева като изразиха задоволството си във връзка с участието на училището в международния проект АРС ЛОНГА. Те споделиха, че участието в европейски проекти открива нови възможности за развитие и поддържането на културния диалог между партньорите, фокусиран върху комуникацията, споделяне на опита и работата по нови иновативни методи, с цел разпространение на добрите практики.

 Учениците от училището  посрещнаха партньорите  с тържествен концерт:„Приказка за щастливия крал“ . Танците, песните  и пищните костюми силно впечатлиха гостите.  Накрая заедно всички посадиха дърво „АРС ЛОНГА „ което ще расте в двора на училището и ще бъде един символ на проекта. След концерта  учениците във всяка класна стая посрещнаха делегацията и отправиха поздрави с песен или танц както и символични подаръци.

 Гостите учавстваха в различни дейности , които предварително бяха планирани в проекта, като разучаваха песента „Вълшебен ден“ на български език,  драматизираха българската народна приказка “Огромната ряпа“,  декорираха глинени съдове, изработиха български мартеници от бяла и червена прежда.

  Кметът на община Луковит  Иван Грънчаров се срещна с представителите  на училищата, участващи в международния проект. Той приветства гостите, представи града и общината, както и акцентите в образователната политика.Координаторът за България г-жа Габриела Пейчева  го запозна с резултатите от дейностите по проекта до момента, а той от своя страна подари на гостите материали, представящи страната и района.

 В зала „Дипломат Парк“ в град Луковит беше представена изложба на творбите на учениците от проект АРС ЛОНГА  . Тази инициатива се проведе  в контекста на четвърти  под проект  "Правата на децата по света". Рисунките ще бъдат използвани за изработването на календар за 2018 г. Всички ученици използваха английски език, за да представят своите комикси и проекти. След това се проведе конференция за педагогическата колегия . Учители от всички училища и детски градини в цялата община участваха в конференцията, чийто лектор беше г-жа Мариета Гигова от Фондация „Международна асоциация за образование и креативност“. Темата на конференцията беше „Гарантиране правото на децата да участват във всички области на живота и измерване на напредъка в насърчаването на участието им в тях“. След това се проведе  Workshop , в който активно учавстваха всички учители от всички училища. Всеки отбор представи „къщата с правата на децата от своето училище“ Всички бяха изключително креативни и изобретателни, изобразявайки нуждите и изискванията на собствените си ученици.

  Транснацион алната среща продължи на следващия ден с културно посещение на старата българска столица Велико Търново. Беше организиран  тиймбилдинг „Мастър шеф“ където с огромно удоволствие всички държави –партньори готвиха традиционна храна  " На официална вечеря бяха връчени сертификати за участие в международната среща на всички участници. Учители и ученици от петте страни: Испания, Полша, Гърция, Румъния и Турция напуснаха страната ни изпълнени с много положителни емоции и топли чувства от България.